Mézbor :Elkészítéséhez 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter "lágy" (mész mentes) vízben, hozzátéve a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat. Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük, miközben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. "vad élesztők" elszaporodását. Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket.

 

  • 5 teljes rúd fahéj,
  • fél szerecsendió frissen lereszelve,
  • 2 db dió nagyságú gyömbér, szintén lereszelve,
  • kevés őrölt szegfűszeg, és

Ezeket a fűszereket más összeállításban és mennyiségben is alkalmazhatjuk, egyeseket másokkal is helyettesíthetünk, ízlésünk és igényünk szerint, sőt bővíthetjük is az alkotóelemeket, ha az első "alap-összeállítás" nem nyerte volna el tetszésünket. Valamiféle fix - standard fűszer-összeállítási recept nincs. Ezt mindenki a saját ízlése-, igénye szerint alakíthatja ki, mint saját "házi specialitását".

Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk, így hamarosan megindul az erjedési folyamat. A biztonság kedvéért, használhatunk a kertészeti boltokban kapható, fehér gyümölcsborhoz árusított fajélesztőt. Az erjesztést nagy elővigyázattal, lehetőleg zártan, kotyogóval, vagy gumidugóba ágyazott üveg-, esetleg műanyag csövön keresztül végezzük, hogy az ún. "vad éleszt?" bejutását megakadályozzuk. A fajélesztő használatával is ez a célunk. Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva, már palackozhatjuk.

Ennek a mézbor-koncentrátumnak az alkoholtartalma, kb. 13-14 fokos.


Mézsör hozzávalók:

  • 50 + 5 dkg méz,
  • 3-4 dkg komló,
  • 2 dkg élesztő

Elkészítés: A mézet és a komlót 10 l vízben jól felfőzzük, majd kéz melegre hagyjuk hűlni. Beoltjuk az élesztővel, majd lefedve 1 hétig érleljük. Ezután 2 dl vízben 5 dkg mézet felforralunk, hozzákeverjük, majd az egészet leszűrjük. Palackozzuk, és legalább 49 napig állni hagyjuk.Erősen le kell dugaszolni,a legjobb a pezsgős üveg.


Mézes kalács 1 kg liszt
0, 3 kg porcukor
0, 25 - 0,3 kg méz (folyékony legyen! Ha ikrás, tedd pár percre mikróba vagy tedd fel egy fazékban a tűzehelyre néhány percig, amíg elolvad. Fontos, hogy a tésztába gyúráskor már hideg legyen!)
0, 2 kg olvasztott margarin
2 tojás
1 evőkanál szódabikarbóna
fűszerek (fahéj, szegfűszeg, de lehet vásárolni mézeskalács-fűszerkeveréket is)
És némi eszköz: nyújtofa, kiszúró, zsírpapír vagy nejlonzacskó

Ezeket gyúrd össze, és jól dolgozd el, majd hagyd pihenni pár órát (akár egy egész éjszakát), hogy a tészta szerkezete szépen kialakulhasson. Nyútsd ki 3-5 mm vastagra, majd különféle formájú kiszúrókkal szúrjál ki alakzatokat. Ezeket helyezd egy zsírozott, lisztezett tepsibe, aztán irány vele a sütő. 180-200 fokon süsd addig, amíg szép aranyabarnák lesznek. Még melegen csúsztasd le a mézeskalácsokat az asztalra, és ott hagyd kihűlni. A maradék tésztákat mindig gyúrd össze, amíg el nem fogy az egész. Ha az összes tészta kisült, már csak fel kell díszíteni. Ha azt szeretnéd, hogy szép fényes legyen, kend le tojássárgával, és hagyd rajta megszáradni.

A díszítéshez egy tojásfehérjéhez 15-20 dekagramm porcukor szükséges.Amit nyomó zsákba halyezve lehet diszíteni.


A mézes pálinka receptje.

Mézes pálinkát mindenfajta mézzel lehet készíteni,de a legfinomabb az akácmézzel készített pálinka.Az arányokat lehet változtatni,attól függően,hogy erősebb vagy gyengébb itókát akarunk készíteni.Fogyasztás előtt érdemes kissé felrázni.

Készítés előtt kb 75 dkg mézet melegítsünk fel,hogy könnyebben oldódjon a pálinkában,majd öntsük bele egy literes üvegbe.Ezután töltsük fel az üveget pálinkával (kb:0,5 liter).Többször forgassuk meg naponta , kb 1 hétig érleljük.

1 hét után fogyasztható


Propoliszos pálinka:1liter 52%-os pálinkához,2dkg megőrölt propoliszt keverni.1-2 hétig minden nap felrázni.szűrés után,sötét üvegben tárolni.


Tea magas vérnyomás,vércukor szint csokkentésére:7db babérlevél,7db szegfüszeg,2mokkáskanál fahéj,1 marék külső fehér babhéj.1liter víz.ezeket összefőzzük.Lehűtve fogyasszuk viz helyett.Természetesen az orvosi felügyelet kötelező.
Fokhagymás méz:Izületi bántalmak,magas koleszterin szint,fáradékonyság csökkentésére                                                                                       30 gerezd pucolt fokhagyma,8db citrom felszeletelve,1-1.5 l vízben felmelegíteni.Lehűtés után 0.5kg mézzel és 2 evőkanál olívaolajjal összeturmixolni,hűtőben tároljuk.Naponta reggel,és este 2 evőkanál mennyiséget fogyasszunk,amig el nem fogy.Influenzás időben kiváló készítmény
.

Naptár